St Kilda West House

 

St Kilda West House

A family house on a long, narrow and gently sloping site, incorporating an existing Victorian dwelling.  This highly serviced building minimises energy use through passive solar design and responds to our Client’s request that the architecture reflect their extensive time living in various parts of Asia.

We were conscious of avoiding a literal or thematic depiction of ‘Asian’ architecture, so the connections are subtle and characterised by a minimal palette of colour, texture and form and an attempt to reference the qualitative aspects of Asian architecture rather than obvious visual representations – the deployment of craftsmanship, beauty, elaboration and delicacy.

The double courtyard form utilised in this project results from a response to the site context and programmatic imperatives - the courtyard typology being a well-established method of overcoming poor orientation and dealing with long and narrow sites utilising passive solar principles.  In this house, the two courtyards facilitate gradations of privacy, emphasise our intentions with respect to zoning, deal with the problem of swimming pool fences and supports our desire for an interior/exterior enfilade through the site.