Kennedy Nolan
  Park Lane      
  
   Normal 
   0 
   
   
   false 
   false 
   false 
   
    
    
    
    
    
   
   MicrosoftInternetExplorer4 
  
    
  
  
   
 
 /* Style Definitions */
 table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:10.0pt;
	font-family:"Times New Roman";
	mso-ansi-language:#0400;
	mso-fareast-language:#0400;
	mso-bidi-language:#0400;}
 
 

  Often in alterations and additions projects
the majority of our work takes place out of view from the public realm. Even though our approach encompasses the
whole site both intellectually and physically, the impact over the title
boundary is subtle or suggestive rather than definitive. When presented with this site, our initial
reaction was that urban design on and off the site would define our approach to
the architecture and vice versa. 



 Many of our well established architectural
pre-occupations are evident in this house; re-programming entry to help
separate public and private zones, modulating light, volume and aspect to
provide multiple experiences, defining served and servant space to manage and
conceal functional elements of the house, designing for the entire site to add
richness and utility to the garden and other outdoor spaces. Formally, the architecture is reduced to
platonic volume, or emblematic and suggestive forms which serve the aesthetic and
functional requirements of the interiors. Materials are chosen for texture, durability to support the formal
expression and to delight our own aesthetic sensibilities. 



 Most interesting about this house is it’s function as
a component of urban design. The highly
exposed site, bound by street, lane and park on three sides, uses a mutually
supportive synthesis of architecture and urban design to do a lot of work. The austere and suggestive forms which face
park and lane provide a substantial presence, appropriate in scale and quality
for their role in the urban realm. Simultaneously, these forms provide privacy to the interior which can be
modulated at key points on the ground level from opaque to transparent. More obliquely and poetically, other
habitations on the site are signalled by the presence of a schematised chimney
which denotes a second level (literally and figuratively) of engagement with
the urban realm. Finally, a spectacular
eucalypt at the rear of the site is a gift to the project – architectural form
and program nestles under its generous canopy. The building might outlast the tree, but it’s legacy will remain and
hopefully suggest its successor.    2013 Houses Awards - High Commendation Alteration & Addition over 200 sq.m    
  
   Acoustics - Environmental Noise Assessment 
   Thomas Warren 
   W:xx011_Design_Memorandums_ca130524m0031.docx 
   11.6360 
  
      Archdaily: Park Lane House (May 2013)       Plan        

   

park lane